Może dziś polędwiczka ;)
Marynata do polędwiczek :
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa miodu
- łyżka musztardy
- łyżka keczupu ostrego
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
Pozostałe składniki:
- masło
- mąka
- sól
Przepis:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Polędwice umyć i obrać z błony,
Pokroić na 2-3 cm, i ubij (pamiętaj mięso polędwiczek jest bardzo delikatne i trzeba to robić nie używając dużo siły, możesz to zrobić ręką).
Dodać do marynaty i dokładnie wymieszaj.
Odstaw do lodówki (ja dałam na całą noc)
Wyciągnij z lodówki polędwiczki, mąkę wysyp na talerzyk żeby mięso potoczyć.
Rozgrzej patelnie z masłem i smaż mięso po 2 minuty z każdej strony.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i delikatnie posól.
Wyłóż polędwiczki do naczynia i zalej marynatą która została z odrobiną wody (żeby postał pyszny sos).
Rozgrzej piekarnik do 170 C i włóż polędwiczki. Piecz ok 20 minut.
Ja do tego dania zrobiłam ziemniaki i surówkę z marchewki . :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz