sobota, 28 lutego 2015

Polędwiczki zapiekane sosie słodko- ostrym

 Może dziś polędwiczka ;) 







Marynata do polędwiczek :
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżka keczupu  ostrego
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka kminku 

Pozostałe składniki:

  • masło
  • mąka
  • sól



Przepis:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Polędwice  umyć i obrać z błony, 
Pokroić na 2-3 cm, i ubij (pamiętaj mięso polędwiczek jest bardzo delikatne i trzeba to robić nie używając dużo siły, możesz to zrobić ręką).
Dodać do marynaty i dokładnie wymieszaj.
Odstaw do lodówki (ja dałam na całą noc)
Wyciągnij  z lodówki polędwiczki, mąkę wysyp na talerzyk żeby mięso potoczyć.
Rozgrzej patelnie z masłem i smaż mięso po   2 minuty z każdej strony.
Naczynie żaroodporne posmaruj  masłem i delikatnie posól.
Wyłóż polędwiczki do naczynia i zalej marynatą  która została z odrobiną wody (żeby postał pyszny sos).
Rozgrzej piekarnik do 170 C i włóż polędwiczki. Piecz ok 20 minut.

Ja do tego dania zrobiłam ziemniaki i surówkę z marchewki . :)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz