Bardzo dobra babka Marchewkowa na Święta :)
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 10 dkg orzechów włoskich
- sól
- 2 szklanki startej marchewki
- 10 dkg rodzynek
Przepis:
Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy mąkę (żeby nie postały grudki).
Następnie dodajemy składniki: cynamon, soda, proszek do pieczenia i wlewamy powoli olej.
Na koniec dajemy orzechy, rodzynki i marchewkę, należy dokładnie wymieszać i wylać do formy.
Piekarnik rozgrzać do 200 C i pieczemy ciasto ok 55 minut (w między czasie zmniejszamy temperaturę do 180 C żeby ciasto nie przypiekło się).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz