niedziela, 29 marca 2015

Babka marchewkowa

 Bardzo dobra babka Marchewkowa na Święta :)





Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki  pomarańczy
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • sól
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 10 dkg rodzynek

Przepis:

Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy mąkę (żeby nie postały grudki).
Następnie dodajemy składniki: cynamon, soda, proszek do pieczenia i wlewamy powoli olej.
Na koniec dajemy orzechy, rodzynki i marchewkę, należy dokładnie wymieszać i wylać do formy.
Piekarnik rozgrzać do 200 C i pieczemy ciasto ok 55 minut (w między czasie zmniejszamy   temperaturę do 180 C żeby ciasto nie przypiekło się).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz