środa, 11 marca 2015

Chleb razowy

Dziś naszła mnie ochota na chlebek :)



Składniki:
  • 175 g mąki żytniej
  • 175 g mąki pszennej 
  • pół kostki drożdży 
  • łyżeczkę soli 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 150 g śmietany 
  • 1 jajko
  • łyżeczka syropu LYLES BLACK TREACLE rozpuszczone w 2 łyżkach wody (jeśli nie masz to 2 łyżki mleka)
  • dowolna mieszanka ziaren i owoców 
Przepis:

Zmieszaj w misce oba rodzaje mąki, uformuj w środku zagłębienie, w którym umieść drożdże i miód. Zalej to 100 ml letniej wody i powoli wymieszaj z mąką. Zagniecione ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj śmietanę, jajko i wybrane dodatki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kolejne 30 minut żeby wyrosło.
Przełóż do formy ciasto, nożem przetnij wzdłuż na ok 1 cm i pozostaw na kolejne 15 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 200 C 
Zwilż ciasto syropem i posyp ziarnami i piecz ok 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie aż do wystygnięcia.

Smacznego ;)


.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz