Dziś naszła mnie ochota na chlebek :)
Składniki:
- 175 g mąki żytniej
- 175 g mąki pszennej
- pół kostki drożdży
- łyżeczkę soli
- 2 łyżeczki miodu
- 150 g śmietany
- 1 jajko
- łyżeczka syropu LYLES BLACK TREACLE rozpuszczone w 2 łyżkach wody (jeśli nie masz to 2 łyżki mleka)
- dowolna mieszanka ziaren i owoców
Zmieszaj w misce oba rodzaje mąki, uformuj w środku zagłębienie, w którym umieść drożdże i miód. Zalej to 100 ml letniej wody i powoli wymieszaj z mąką. Zagniecione ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj śmietanę, jajko i wybrane dodatki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kolejne 30 minut żeby wyrosło.
Przełóż do formy ciasto, nożem przetnij wzdłuż na ok 1 cm i pozostaw na kolejne 15 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 200 C
Zwilż ciasto syropem i posyp ziarnami i piecz ok 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie aż do wystygnięcia.
Smacznego ;)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz