Składniki:
- 6 Jabłka
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- cukier
- masło
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowy
Przepis:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka gotować w osłodzonej wodzie aż zmiękną.Obgotowane jabłka wykładamy do żaroodpornych naczyń.Do gniazd nasiennych wkładamy kawałek masła (łyżeczkę) oraz wsypać zmielone i wymieszane z cukrem orzechy włoskie. Świeżo ugotowanym budyniem zalewamy jabłka. Pół godziny przed podaniem stawić do nagrzanego piekarnika (180 C) i zapiec. Na stół podajemy gorący deser. ;)
ciekawy przepis. ;-) Ale może by tak nie obierać jabłuszek ze skórki - wystarczy usunąc gnizda nasienne. Skórka to WIĘKSZOŚĆ błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku i wzmożona koncentracja witaminy A oraz K. Szkoda się tego pozbawiać. ;-) Pozdrowienia! :-)
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować :) ten przepis jest naszej rodzinie od pokoleń i jabłka zawsze były obierane :) Smacznego
OdpowiedzUsuńMy na pewno spróbujemy bez skórki. ;-) i może jeszcze mus jabłkowy zamiast masła do środeczka? ;-) Ale pomysł z budyniem w jabłku świetny, jeszcze takiego nie spotkaliśmy.
OdpowiedzUsuń