sobota, 28 marca 2015

Jabłuszka pod pierzynką

Na święta polecam jabłka pod pierzynką:)





Składniki:
  • 6 Jabłka 
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • cukier 
  • masło
  • 1 litr mleka
  • 2  budynie waniliowe lub śmietankowy 




Przepis:

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka gotować w osłodzonej wodzie aż zmiękną.Obgotowane jabłka wykładamy do żaroodpornych naczyń.Do gniazd nasiennych wkładamy kawałek masła (łyżeczkę) oraz wsypać zmielone i wymieszane z cukrem orzechy włoskie. Świeżo ugotowanym budyniem zalewamy jabłka. Pół godziny przed podaniem stawić do nagrzanego piekarnika (180 C) i zapiec. Na stół podajemy gorący deser. ;)


Smacznego :)  

3 komentarze:

  1. ciekawy przepis. ;-) Ale może by tak nie obierać jabłuszek ze skórki - wystarczy usunąc gnizda nasienne. Skórka to WIĘKSZOŚĆ błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku i wzmożona koncentracja witaminy A oraz K. Szkoda się tego pozbawiać. ;-) Pozdrowienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możesz spróbować :) ten przepis jest naszej rodzinie od pokoleń i jabłka zawsze były obierane :) Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. My na pewno spróbujemy bez skórki. ;-) i może jeszcze mus jabłkowy zamiast masła do środeczka? ;-) Ale pomysł z budyniem w jabłku świetny, jeszcze takiego nie spotkaliśmy.

    OdpowiedzUsuń