poniedziałek, 2 marca 2015

Leczo paprykowe

Ciekawa alternatywa  dla tradycyjnego Leczo :)






Składniki:
  • 4 duże papryki
  • 1 żółta i 1  zielona papryki do smaku 
  • 4 średnie pomidory lub 1 puszka obranych (najlepiej pokrojonych)
  • 4-5 pętek kiełbasy śląskiej 
  • 1 duża cebula lub 1,5
  • 4 ząbki czosnku 
  • papryka czerwona w proszku (słodka i ostra)
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 
Naczynia:
  • patelnia duża
  • głębokie naczynie typu wok z przykryciem  

 Przepis:


Paprykę, kiełbasę, cebule kroimy w kostkę.
Pomidory drylujemy, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki.
Czosnek siekamy bardzo drobno.
Do głębokiego naczynia wlewamy na dno oliwę z oliwek, dodajemy paprykę i smażymy aż puści soki, następnie  przykrywamy ją i dusimy ok. 15-20 min, aby była mięciutka.
W międzyczasie zajmujemy się drugą częścią. 
Na patelnię wlewamy na dno oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy ok 15-20 min.
Kiełbasę doprawiamy dowolnie, ja użyłam w tym celu soli, pieprzu i odrobinę vegetty w proszku.
Wróćmy do papryki. 
Kiedy papryka już zmięknie, dodajemy pomidory i gotujemy aż pomidory się rozpuszczą, a cała konsystencja zgęstnieje nieco. Przed dodaniem pomidorów można odlać część soków, które puściła papryka ponieważ może ich być za dużo i gotowanie zajmie więcej czasu.
W końcu dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulką do papryki i przyprawiamy do smaku. Polecane przyprawy to papryka w proszku oraz zioła - oregano, bazylia, ewentualnie zioła prowansalskie.
Połączone składniki gotujemy około 15-20 min aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.



Smacznego :)

1 komentarz: