Mielone z warzywami czyli alternatywa dla mielonych :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 20 g pieczarek
- 1 pietrucha
- 2 małe Marchewki
- mały kawałek brukwi
- 2 jajka
- koperek
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
- pół bułki na moczonej
- 1 papryka zielona
- pół cebuli
- oliwa z oliwek do smażenia lub rzepakowy
- mały kawałek papryki ostrej
- 10 dag sera żółtego
- otręby
- płatki kukurydziane
- pestki dyni
Przepis:
Marchew, brukiew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę i cebule kroimy drobno, pieczarki oraz ser żółty zetrzeć na tarce.
Rozgrzewamy patelnie z oliwą i po kolei wrzucamy cebulę, pieczarki, paprykę zieloną i ostrą, marchew, pietruszkę, brukiew oraz ser. Smażymy aż warzywa zmiękną i odstawiamy.
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (pieprz, sól, koperek, czosnek), namoczoną czerstwą bułkę, jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie całość łączymy z warzywami.
Czas zrobić panierkę do mielonych:
Otręby, płatki kukurydziane i pestki dyni delikatnie mielimy i wysypujemy do miski.
Rozgrzewamy patelnie z oliwa z oliwek, mięso formujemy w kulki i spłaszczamy.
Obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron, aż kotlety nabiorą właściwego koloru.
Paprykę i cebule kroimy drobno, pieczarki oraz ser żółty zetrzeć na tarce.
Rozgrzewamy patelnie z oliwą i po kolei wrzucamy cebulę, pieczarki, paprykę zieloną i ostrą, marchew, pietruszkę, brukiew oraz ser. Smażymy aż warzywa zmiękną i odstawiamy.
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (pieprz, sól, koperek, czosnek), namoczoną czerstwą bułkę, jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie całość łączymy z warzywami.
Czas zrobić panierkę do mielonych:
Otręby, płatki kukurydziane i pestki dyni delikatnie mielimy i wysypujemy do miski.
Rozgrzewamy patelnie z oliwa z oliwek, mięso formujemy w kulki i spłaszczamy.
Obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron, aż kotlety nabiorą właściwego koloru.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz