niedziela, 15 marca 2015

Mielone z warzywami

Mielone z warzywami czyli alternatywa dla mielonych :)






Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 20 g pieczarek
  • 1 pietrucha 
  • 2 małe Marchewki  
  • mały kawałek brukwi
  • 2 jajka 
  • koperek 
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól
  • pół bułki na moczonej 
  • 1 papryka zielona 
  • pół cebuli 
  • oliwa z oliwek do smażenia lub rzepakowy 
  • mały kawałek papryki ostrej 
  • 10 dag sera żółtego
Panierka:
  • otręby 
  • płatki kukurydziane
  • pestki dyni



Przepis:

Marchew, brukiew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę i cebule kroimy drobno, pieczarki oraz ser żółty zetrzeć na tarce.
Rozgrzewamy patelnie z oliwą i po kolei wrzucamy cebulę, pieczarki, paprykę zieloną i ostrą, marchew, pietruszkę, brukiew oraz ser. Smażymy aż warzywa zmiękną i odstawiamy.
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (pieprz, sól, koperek, czosnek), namoczoną czerstwą bułkę, jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie całość łączymy z warzywami.

Czas zrobić panierkę do mielonych:

Otręby, płatki kukurydziane i pestki dyni delikatnie mielimy i wysypujemy do miski.
Rozgrzewamy patelnie z oliwa z oliwek, mięso formujemy w kulki i spłaszczamy.
Obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron, aż kotlety nabiorą właściwego koloru.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz