poniedziałek, 9 marca 2015

Sos pietruszkowy

A dziś sosik pietruszkowy :)

"Używanie kędzierzawej pietruszki, a nie takiej z płaskimi liśćmi, daje temu klasycznemu brytyjskiemu sosowi łagodniejszy smak. "






Składniki :
  • 35 g pietruszki
  • 400 ml mleka pełnotłustego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 50 g masła
  • 40 g mąki pszennej

Przepis:

Odciąć łodygi pietruszki. Posiekaj liście i odstawić. Umieścić kilka łodyg w rondlu z mlekiem, cebulą, marchewką i liściem laurowym. Zagotować aż będzie prawie wrzeć. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przecedzić do dzbanka, odrzucając warzywa.
Roztopić masło w rondlu. Zdjąć z ognia i wymieszać z mąką,  aby powstała zasmażka. Gotować na wolnym ogniu 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Zasmażka powinna mieć kolor słomiany.
Zdejmij z ognia a stopniowo ubij z mlekiem, za pomocą trzepaczki na gładką masę. Następnie zagrzać aż zacznie wrzeć, mieszając cały czas.
Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Wymieszać z pietruszką i doprawić do smaku.
                                                                      

Podawać do ryby i warzywami :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz