A dziś sosik pietruszkowy :)
"Używanie kędzierzawej pietruszki, a nie takiej z płaskimi liśćmi, daje temu klasycznemu brytyjskiemu sosowi łagodniejszy smak. "
Składniki :
- 35 g pietruszki
- 400 ml mleka pełnotłustego
- 1/2 małej cebuli
- 1 mała marchewka
- 1 liść laurowy
- 50 g masła
- 40 g mąki pszennej
Przepis:
Odciąć łodygi pietruszki. Posiekaj liście i odstawić. Umieścić kilka łodyg w rondlu z mlekiem, cebulą, marchewką i liściem laurowym. Zagotować aż będzie prawie wrzeć. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Przecedzić do dzbanka, odrzucając warzywa.
Roztopić masło w rondlu. Zdjąć z ognia i wymieszać z mąką, aby powstała zasmażka. Gotować na wolnym ogniu 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Zasmażka powinna mieć kolor słomiany.
Zdejmij z ognia a stopniowo ubij z mlekiem, za pomocą trzepaczki na gładką masę. Następnie zagrzać aż zacznie wrzeć, mieszając cały czas.
Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Wymieszać z pietruszką i doprawić do smaku.
Podawać do ryby i warzywami :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz