środa, 18 marca 2015

Zapiekane udka z rodzynkami

Polecam na obiadek zapiekane udko :)






 Marynata do udka:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka keczupu ostrego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 2-3 łyżeczki imbiru
  • 2-3 łyżeczki magi 
  • łyżeczka oregano
Pozostałe składniki :
  • rodzynki 
  • 7 sztuk udek 
  • bulion


Przepis:

Wszystkie składniki do marynaty mieszamy ze sobą. 
Udka  umyć i usunąć kości środka.
Obtaczamy w marynacie i do środka mięsa wkładamy rodzynki , żeby mięso nam się nie rozpadło nabijamy go wykałaczkami.
Mięso w zalewie wkładamy do lodówki na całą noc.


Do naczynia przekładamy udka i zalewamy  bulionem zmieszanym z marynatą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i zapiekamy przez 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz