środa, 22 kwietnia 2015

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Dziś zrobiłam chlebem na moim zakwasie :D





Składniki:
  • 300 g mąki żytniej chlebowej 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 17 g soli (2 łyżeczki)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • zakwas (przepis na moim blogu)
Przepis:

Do miski wsypujemy obie mąki, sól dodajemy jajko i wlewamy wodę oraz zakwas.
Wszystko razem mieszamy do uformowania kuli,
Wyrastanie:

Piekarnik rozgrzać do ok 30 C i wyżyć  ciasto na ok 40 minut (przykrywamy lianą ściereczką).
Po tym  czasie ciasto przekładamy do formy i wkładamy ponownie do wyrośnięcia na ok 50 minut. 

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do 230 C i piecz chlebek :).

Ps.  Ciasto przed pieczeniem zwilż wodą 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz