niedziela, 12 kwietnia 2015

Gołąbki w sosie pomidorowo- cebulowym

Dziś polecam na obiadek gołąbki z pysznym sosem :)




Składniki:
  • kapusta włoska lub zwykła
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 125 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • papryka słodka
Sos:
  • olej z oliwek
  • 2 małe  cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany


Przepis:

Główkę kapusty obgotujemy od kilku do kilkunastu minut (zależy od kapusty) w garnku.
Ryż gotujemy na pół twardo i mieszamy z mięsem mielonym.
Do tak przygotowanego mięsa dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę i koperek), wszystko razem mieszamy.
Wyjmujemy obgotowaną kapustę i obrywamy całe liście.
Mielone z ryżem wkładamy do liści kapusty i zwijamy tworząc w ten sposób nasze surowe gołąbki, które następnie wkładamy do garnka z niewielką ilością wody (do 1/3 wysokości gołąbków) i gotujemy pod przykryciem ok 35 min.



Sos:

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę aż do zeszklenia cebuli (cebula nabiera złocistego błyszczącego koloru, zajmuje to najwyżej kilka minut). 
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i chwilę tak podsmażamy. Do powstałego zacieru dolewamy wody (1/3 garnka) i dzięki temu uzyskujemy prawie gotowy sos. Musimy jeszcze tylko na sam koniec gotowania dodać śmietanę. Nie możemy dodać śmietany wcześniej, ponieważ zważy się (powstaną grudki, konsystencja śmietany ulegnie rozpadowi).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz