Składniki:
- kapusta włoska lub zwykła
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 125 g ryżu
- sól
- pieprz
- koperek
- papryka słodka
- olej z oliwek
- 2 małe cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
Przepis:
Główkę kapusty obgotujemy od kilku do kilkunastu minut (zależy od kapusty) w garnku.
Ryż gotujemy na pół twardo i mieszamy z mięsem mielonym.
Do tak przygotowanego mięsa dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę i koperek), wszystko razem mieszamy.
Wyjmujemy obgotowaną kapustę i obrywamy całe liście.
Mielone z ryżem wkładamy do liści kapusty i zwijamy tworząc w ten sposób nasze surowe gołąbki, które następnie wkładamy do garnka z niewielką ilością wody (do 1/3 wysokości gołąbków) i gotujemy pod przykryciem ok 35 min.
Sos:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę aż do zeszklenia cebuli (cebula nabiera złocistego błyszczącego koloru, zajmuje to najwyżej kilka minut).
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i chwilę tak podsmażamy. Do powstałego zacieru dolewamy wody (1/3 garnka) i dzięki temu uzyskujemy prawie gotowy sos. Musimy jeszcze tylko na sam koniec gotowania dodać śmietanę. Nie możemy dodać śmietany wcześniej, ponieważ zważy się (powstaną grudki, konsystencja śmietany ulegnie rozpadowi).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz