Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru (ja dałam łyżkę miodu)
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 22- procentowej;
- 2 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 25 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
Przepis -Ciasto:
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę.
Zagnieć ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią i schłodzić w lodowce.
Następnie rozwałkować na 2 plaski o grubości 5 mm, i wyłożyć nimi formy.
Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Masa kajmakowa:
Mleko zagotować z wanilią, odstawić na 10 minut i wyjąć wanilię.
Wsypać cukier i mieszając, gotować aż masa zgęstnieje (jest dobra, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się). Masę zdjąć z ognia i ucierać aż ostygnie.
Dodać miękkie masło i ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Masę nałożyć na upieczone ciasto, przybrać bakaliami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz