piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy

Czas na mazurek kajmakowy w ten świąteczny czas :)







Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru (ja dałam łyżkę miodu)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 22- procentowej;
Składniki na kajmak:
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii


Przepis -Ciasto:

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. 
Zagnieć ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią i schłodzić w lodowce. 
Następnie rozwałkować na 2 plaski o grubości 5 mm, i wyłożyć nimi formy. 
Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Masa kajmakowa:

Mleko zagotować z wanilią, odstawić na 10 minut i wyjąć wanilię. 
Wsypać cukier i mieszając, gotować aż masa zgęstnieje (jest dobra, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się). Masę zdjąć z ognia i ucierać aż ostygnie.
Dodać miękkie masło i ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Masę nałożyć na upieczone ciasto, przybrać bakaliami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz