środa, 29 kwietnia 2015

Sos pomidorowy

Mam ochotę na sos pomidorowy domowy a wy?




Składniki:
  • 1 kg pomidorów 
  • 2 cebule
  • kilka ziaren jałowca i pieprzu
  • kilka goździków
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego lub białego 
  • 1 łyżeczka soli
Przepis:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. 
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Do garnka dać pomidory i cebule i gotować na małym ogniu aż zmiękną
Dodać cukier, sól, przyprawy do smaku i dusić, aż powstanie gęsta masa.
Dodać ocet, wymieszać i rozlać do wyparzonych słoików.
Zakręcić wyparzonymi przykrywkami i odstawić do góry dnem do ostygnięcia

Smacznego :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz