Mam ochotę na sos pomidorowy domowy a wy?
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- kilka ziaren jałowca i pieprzu
- kilka goździków
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki cukru brązowego lub białego
- 1 łyżeczka soli
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Do garnka dać pomidory i cebule i gotować na małym ogniu aż zmiękną
Dodać cukier, sól, przyprawy do smaku i dusić, aż powstanie gęsta masa.
Dodać ocet, wymieszać i rozlać do wyparzonych słoików.
Zakręcić wyparzonymi przykrywkami i odstawić do góry dnem do ostygnięcia
Smacznego :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz