Składniki:
- pół żółtej i pół zielonej papryki
- 2 małe marchewki
- 400 g piersi kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 125 g ryżu
- przyprawa uniwersalna
- oregano
- bazylia
- świeża papryczka chili (do smaku)
- mała cebulka
- szklanka białego wina
Przepis:
Pierś kurczaka płuczemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej i odstawiamy na godzinę żeby mięso przeszło marynatą.
Marchewkę kroimy w drobne paseczki, paprykę i cebule kroimy w drobną kostkę.
Na głęboką patelnie wlewamy i rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i mięso. Smażymy aż kurczak nabierze złocistego koloru i dodajemy warzywa.
Kiedy mięso i warzywa się lekko podsmażę dodajemy ryż i chwile prażymy ryż mieszając go.
Dodajemy wino (jeśli są dzieci nie polecam) następnie dodajemy bulion ( dałam chochlę), wodę i przyprawy (oregano, bazylia) oraz dajemy papryczkę chili nie za dużo.
Przykrywamy patelnie pokrywą i dusimy na małym ogniu,
Pod koniec dodajemy szpinak tak aby nie skurczył się za bardzo.
Marchewkę kroimy w drobne paseczki, paprykę i cebule kroimy w drobną kostkę.
Na głęboką patelnie wlewamy i rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i mięso. Smażymy aż kurczak nabierze złocistego koloru i dodajemy warzywa.
Kiedy mięso i warzywa się lekko podsmażę dodajemy ryż i chwile prażymy ryż mieszając go.
Dodajemy wino (jeśli są dzieci nie polecam) następnie dodajemy bulion ( dałam chochlę), wodę i przyprawy (oregano, bazylia) oraz dajemy papryczkę chili nie za dużo.
Przykrywamy patelnie pokrywą i dusimy na małym ogniu,
Pod koniec dodajemy szpinak tak aby nie skurczył się za bardzo.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz