piątek, 17 kwietnia 2015

Risotto z kurczakiem

Czas na Risotto :)


Składniki:
  • pół żółtej i pół zielonej papryki
  • 2 małe marchewki
  • 400 g  piersi kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 125 g ryżu
  • przyprawa uniwersalna 
  • oregano
  • bazylia
  • świeża papryczka chili (do smaku)
  • mała cebulka
  • szklanka białego wina

Przepis:

Pierś kurczaka płuczemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej i odstawiamy na godzinę żeby mięso przeszło marynatą.
Marchewkę kroimy w drobne paseczki, paprykę i cebule  kroimy w drobną kostkę.
Na głęboką patelnie wlewamy i rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i mięso. Smażymy aż kurczak nabierze  złocistego koloru i dodajemy warzywa.
Kiedy  mięso i warzywa się lekko podsmażę dodajemy ryż i chwile prażymy ryż  mieszając go.
Dodajemy wino (jeśli są dzieci nie polecam) następnie dodajemy bulion ( dałam chochlę), wodę i przyprawy (oregano, bazylia) oraz dajemy papryczkę chili nie za dużo.
Przykrywamy patelnie pokrywą i dusimy na małym ogniu,
Pod koniec dodajemy szpinak tak aby nie skurczył się za bardzo.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz