sobota, 4 kwietnia 2015

Zakwas żytni

Dziś polecam zakwas z maki żytniej który może byś użyty do chleba lub do żurku ;)



Składniki:
  • mąka żytnia typ 2000
  • suche drożdże
  • woda
  • 1 łyżeczka naturalnego jogurtu
Przepis:

 1 Dzień:

Do pojemnika (najlepiej litrowy pojemnik) dodajemy 100 g mąki żytniej, 100 ml wody  letniej i 5g  drożdży, jogurt dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.  

Przez następne 4 dni dokładamy 15 g mąki i 15 ml wody i trzymamy cały czas w cieple. Na 6 dzień możemy go użyć.:) 

Ps. Zakwas możemy trzymać w lodówce pamiętając żeby dzień przed użyciem dodać odżywkę czyli  tyle samo  mąki i wody, trzymać w ciepłym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz