piątek, 8 maja 2015

Bułeczki Angielski - Scones

Na śniadanie polecam bułeczki Scones :)




"Scones - okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty na Wyspach Brytyjskich głównie podczas tzw. tea time. Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny)."

Składniki:
  • 350 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki cytryny
  • 175 ml letniego mleka
  • 3 łyżki  drobnego cukru
  • 100 g zimnego masła

Przepis:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
W misce mieszamy  mąkę z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia.
Masło kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do suchych składników i rozdrabniamy rękami, aż powstaną okruchy.
Dodajemy wanilie, jajko, cytrynę wszystko mieszamy, dodając powoli mleko.
Ciasto będzie lepkie, ale takie powinno być.
Wyjmujemy je na blat i je szybko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 3-4 cm
 Wykrawamy z niego koła szklanką.
Wycięte Sconesy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor przez około 10-15 minut.

Smacznego :)