"Scones - okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty na Wyspach Brytyjskich głównie podczas tzw. tea time. Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny)."
Składniki:
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 łyżki cytryny
- 175 ml letniego mleka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 100 g zimnego masła
Przepis:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia.
Masło kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do suchych składników i rozdrabniamy rękami, aż powstaną okruchy.
Dodajemy wanilie, jajko, cytrynę wszystko mieszamy, dodając powoli mleko.
Ciasto będzie lepkie, ale takie powinno być.
Wyjmujemy je na blat i je szybko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 3-4 cm
Wykrawamy z niego koła szklanką.
Wycięte Sconesy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor przez około 10-15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz