wtorek, 5 maja 2015

Tortilla Meksykańska

Zapraszam na Tortille:)




Składniki
  • 2 małe cebule
  • kawałek selera naciowego
  • 2 małe czerwone papryki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 250 g czerwonej fasolki
  • 10 dużych łyżek przecieru pomidorowego (przepis na blogu)
  • tortille
Będzie nam również potrzebne naczynie żaroodporne. Może być bez przykrycia.


Przepis:

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a seler w pół księżyce.
Na głęboką patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, seler, paprykę i smażymy tak przez kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy je razem.
Potem dodajemy przecier pomidorowy, czerwoną fasolkę i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.
Tak przygotowany farsz nie wymaga żadnych więcej przypraw, ponieważ wszystko co potrzebne zawarte jest przecierze pomidorowym mojego przepisu, aczkolwiek każdy ma prawo przyprawić potrawę według własnego uznania.
Gotowy farsz nakładamy na placki tortilli i zawijamy w rulon. Można również zamknąć oba końce rulonu, aby farsz nam nie uciekał. Wierzch tortilli posypujemy serem. 
Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie tłuszczem i wkładamy do niego tortille.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i zapiekamy tortille aż ser się zarumieni.

Smacznego :)