niedziela, 10 maja 2015

Muffiny marchewkowe

Zdrowe słodkości :)





Składniki:
  • 2 szklanki marchwi  startej na tarce o grubych oczkach  
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody 
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ekstrakt wanilii

Przepis:

Do miski dodajemy marchew, jajka, olej, miód, wanilie i mieszamy składniki.
Powoli dodajemy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, i przyprawy).
Jeśli ktoś bardzo ma ochotę, to można dodać małe kawałki czekolady (pokroić tabliczkę czekolady w małe kosteczki tak ok 5-10 mm średnicy, albo kupić gotowe kulki czekoladowe) do gotowej masy :)
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Masę nakładamy do foremek i pieczemy 25 minut.

Smacznego :)